Write a short story about a robot who gains sentience and starts to question its purpose in life.

Kerajaan Malaysia membela kehadiran syarikat-syarikat yang membekalkan senjata kepada Israel di pameran pertahanan

Kuala Lumpur: Kerajaan Malaysia telah mempertahankan kehadiran syarikat-syarikat yang membekalkan senjata kepada Israel di pameran pertahanan yang diadakan di negara Indonesia. Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata kerajaan tidak mempunyai sebarang masalah dengan syarikat-syarikat tersebut kerana ia adalah urusan perniagaan dan tidak mempunyai kaitan dengan politik.

Beliau menjelaskan bahawa Malaysia menghormati kebebasan perniagaan dan tidak campur tangan dalam urusan perdagangan antara syarikat-syarikat. “Kita tidak boleh campur tangan dalam urusan perniagaan antara syarikat-syarikat, termasuklah yang membekalkan senjata kepada negara-negara tertentu,” katanya.

Menurut beliau, kehadiran syarikat-syarikat yang membekalkan senjata kepada Israel di pameran pertahanan di Indonesia adalah perkara biasa dalam arena perniagaan antarabangsa. “Kita tidak boleh melarang syarikat-syarikat untuk berurus niaga dengan negara lain, asalkan ianya sah dan mengikut undang-undang yang ditetapkan,” tambahnya.

Ismail Sabri juga menegaskan bahawa Malaysia tetap komited terhadap prinsip tidak campur tangan dalam urusan luar negeri negara lain. “Kita mempunyai hubungan diplomatik dengan Israel dan tidak boleh campur tangan dalam urusan perniagaan antara syarikat-syarikat,” katanya.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa Malaysia tetap menentang pendudukan Israel ke atas Palestin dan akan terus memberi sokongan kepada rakyat Palestin dalam usaha mereka untuk mendapatkan kemerdekaan. “Kita tetap berdiri teguh dalam sokongan kepada rakyat Palestin dan menentang segala bentuk pendudukan yang tidak sah,” katanya.

Dalam pada itu, Ismail Sabri juga menyatakan bahawa Malaysia akan terus memastikan tiada sebarang senjata atau peralatan ketenteraan yang diimport dari Israel ke negara ini. “Kita mempunyai dasar ketenteraan yang ketat dan akan memastikan tiada sebarang senjata atau peralatan ketenteraan yang diimport dari Israel ke negara kita,” katanya.

Sebagai sebuah negara yang mengamalkan prinsip kebebasan perniagaan dan tidak campur tangan dalam urusan luar negeri negara lain, Malaysia tetap mempunyai sikap tegas terhadap isu perjuangan rakyat Palestin dan akan terus memberi sokongan kepada mereka dalam usaha mereka untuk mendapatkan kemerdekaan.